Att tävla i guldvaskning

2010-06-12, Eväjärvi 053 2009 VM i Italien 102

Hur går då tävlandet till?
Kan jag som aldrig tidigare hållit i en vaskpanna vara med?
Vinner den som hittat flest kilon med guld, eller vinner den som hittat den största guldbiten?
Ja, frågorna är många, och det skall sägas att regelverket för hur tävlandet går till växer konstant, och det skulle ta alldeles för mycket plats här.
Enkelt förklarat, går det till på följande vis. Till att börja med, så finns det olika klasser: Herr, Dam, Veteran, Ungdom, Nybörjare, Lag, för att ta några. Detta gör att det finns en klass för alla, även för den som aldrig vaskat tidigare, då ställer man upp i nybörjarklassen.

Väl inlottad i ett heat, så väljer man en hink som innehåller 4-10 liter sand och sten, i hinken har även satts i ett antal guldkorn 5-12 st, storlek 1,0-1,5 mm. I alla hinkar i samma heat sätts samma antal guldkorn, dock är antalet korn hemligt tills alla i heatet har vaskat klart. De tävlande ställer upp i vaskbassängen och startar på en given signal, man vaskar på tid, och varje borttappat guldkorn ger tre minuters strafftid pålagt till vasktiden.
De bästa vaskarna i världen vaskar idag ofta på ca en minut igenom allt material ca 10 liter utan att tappa ett endaste guldkorn. Vinner tävlingen gör den som vaskat snabbast, utan att tappa något guld.

 VM medaljörer/worldchampions